Close

1 toukokuun, 2023

Uuden kodin sisustussuunnittelu | Helsinki

KaisaKallatsaSisustussuunnittelija

Uuden kodin sisustussuunnittelu | Helsinki | Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa

Kahden aikuisen kaupunkikoti

Tällä kertaa aiheena on uuden kodin sisustussuunnittelu kahdelle aikuiselle.

Uuden kodin sisustussuunnittelu

Kerron suunnitteluprojektista case-esimerkillä, jossa hurmaava asiakaspari osti uudiskohteesta kerrostaloasunnon, joka tulee olemaan heidän kaupunkikoti Helsingissä.

Uudessa huoneistossa on kolme makuuhuonetta, olohuone, keittiö ja ruokailutila sekä kylpyhuone, sauna ja erillinen pieni WC. Suunnittelukokonaisuus sisälsi myös koko huoneiston levyisen parvekkeen sisustussuunnittelun.

Uuden kodin sisustussuunnittelu jaettiin kahteen vaiheeseen. Ensimmäinen vaihe sisälsi pintamateriaali- ja kiintokalustesuunnittelun. Toisessa vaiheessa tehtiin irtokaluste- ja tekstiilisuunnittelu, joka viimeisteli uuden kodin sisustuksen.

Pääsin hyppäämään mukaan hyvissä ajoin. Rakentaminen oli käynnissä, mutta pintamateriaalien ja kiintokalusteiden suunnitteluun oli fiksusti varattu reilusti aikaa, jolloin erilaisia vaihtoehtoja oli mahdollisuus vertailla ja etsiä sopivimpia ratkaisuja.

Alkuvaiheessa minulla oli suunnittelun tukena rakentajan toimittamat piirustukset. Niistä pystyin hahmottamaan eri tilojen mittasuhteet ja valon liikkumisen tiloissa eri vuorokaudenaikoina.

Kerron suunnitteluvaiheista tarkemmin jäljempänä.

Vaihe 1: Pintamateriaali- ja kiintokalustesuunnitelma

Uuden kodin sisustussuunnittelu aloitettiin tapaamalla asiakkaiden vanhassa kodissa. Kartoitin uuden kodin toivottua tyyliä ja tunnelmaa esittämällä tarkentavia kysymyksiä. Suurin osa kalusteista oli menossa vaihtoon ja pyysin näyttämään kalusteet ja muut esineet, jotka olivat lähdössä mukaan uuteen kotiin. Erityisesti taulut ja valaisimet inspiroivat uuden kodin ideointia ja antoivat hyvät suuntaviivat kodin tyyliin. Tauluista sain myös ideat huoneiden värimaailmaan.

Kaikkiin pintamateriaaleihin ja kiintokalusteisiin pystyi vielä vaikuttamaan. Osa pintamateriaaleista löytyi rakentajan materiaalivalikoimasta, mutta osa valittiin sen ulkopuolelta, jotta lopputuloksesta saatiin toivotunlainen kokonaisuus.

Tästä ensimmäisestä vaiheesta syntyi lopputuloksena

  • mood board, josta selvisi pintamateriaalisuunnitelman punainen lanka
  • pohjapiirustus, johon merkittiin kiintokalusteet ja pintamateriaalien sijoittuminen
  • seinäprojektiot keittiön, kylpyhuoneen, WC:n ja kodinhoitotilan kalustettavilta seiniltä
  • huonekortit tarkkoine tuotetietoineen

Ensimmäisen vaiheen sisustussuunnitelma käytiin yhdessä läpi väri- ja materiaalinäytteiden kera, jotta kokonaisuus hahmottui mahdollisimman tarkasti, vaikka uusi koti ei ollut vielä valmis eikä siellä päässyt käymään. Rakennusliike käytti suunnitelmaa hyväkseen omassa urakassaan.

Ensimmäisen vaiheen valmistumisen jälkeen jäätiin odottamaan rakentamisen edistymistä ennen seuraavan suunnitteluvaiheen starttaamista.

Referenssit

Vaihe 2: irtokaluste- ja tekstiilisuunnitelma

Uuden kodin sisustussuunnittelu jatkui muutamaa kuukautta myöhemmin irtokaluste- ja tekstiilisuunnitelmalla. Tämä kokonaisuus sisälsi myös irtovalaistuksen suunnittelun. Tapasimme jälleen asiakkaiden kodissa ja varmistin, että aiemmin hahmoteltu visio uuden kodin sisustuksesta piti vielä paikkaansa. Avoimia asioita tarkennettiin ja sen jälkeen laitoinkin hihat jälleen heilumaan.

Suunnittelua oli ilo jatkaa, koska tunsin asiakkaat jo entuudestaan. Kalusteissa hyödynnettiin sekä asiakkaiden olemassa olevia että uusia kalusteita. Sisustusta täydennettiin myös vintage-kalusteilla. Verhot tilattiin mittojen mukaan.

Toisesta vaiheesta syntyi lopputuloksena

  • mood board, jota oli täydennetty irtokalusteisiin, valaisimiin ja tekstiileihin liittyvällä ”punaisella langalla”
  • pohjapiirustus, johon merkittiin kiinto- ja irtokalusteet sekä valaisimien paikat
  • huonekortit tuotetietoineen

Toisen vaiheen suunnitelma käytiin myös yhdessä läpi materiaalinäytteiden kera. Aika pian läpikäynnin jälkeen uuden kodin rakentaminen oli edennyt vaiheeseen, jossa tulevat asukkaat pääsivät käymään kohteessa. Olin mukana työmaakäynnillä ja pääsin tekemään tarkistusmittauksia ennen huonekalujen, valaisinten ja tekstiilien tilaamista. Etenkin verhojen tilaamisessa on tärkeää varmistaa huonekorkeudet.

Seuraava vaihe olikin tilausten tekeminen ja toimitusajoista sopiminen kaluste- ja tekstiilitoimittajien kanssa.

Referenssit

Uuden kodin sisustussuunnittelu etenee hyvin monissa projekteissa tällä samalla tavalla. Poikkeuksia toki tehdään tapauskohtaisesti, jotta kaikki sujuu tilanteeseen sopivalla tavalla ja aikataululla. Suunnitteluprojektia ei ole aina tarpeen pilkkoa ja silloin vaiheet on yhdistetty yhteen kokonaisuuteen. Joissain projekteissa tehdään vain vaihe 1 tai vaihe 2 tai jotain siltä väliltä.

Olen kirjoittanut sisustussuunnitelman sisällöstä oman blogikirjoituksen. Jos kaipaat tarkempaa tietoa mitä sisustussuunnittelun lopputuloksena syntyvä suunnitelmadokumentti sisältää, niin pääset lukemaan sen täältä.

Tämä oli erittäin onnistunut projekti, yhteistyö toimi todella hyvin ja oli ilo olla mukana. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että hurmaavat asiakkaani ovat tyytyväisiä.

Uuden kodin sisustussuunnittelu

Suunnitteletko sinä rakentamista, remontointia tai sisustusprojektia? Ota yhteyttä, jos tarvitset apua ja suunnitellaan juuri sinulle sopiva kokonaisuus.

Lisätietoja sisustussuunnittelun osa-alueista löydät palvelut-sivulta.

Portfolioni löytyy nyt myös Pinterestistä. Klikkaa tästä ja käy katsomassa lisää kuvia erilaisista toteutuksista.

Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa | Sisustussuunnittelu | Helsinki | Espoo | Vantaa | Uusimaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *