Close

1 huhtikuun, 2020

Sisustussuunnittelijan pohdintoja kodin ja asuinympäristön merkityksestä

Kaisa Kallatsa Sisustussuunnittelija

Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa sisustussuunnittelijan mietteitä kodin ja asuinympäristön merkityksestä.

COVID-19 -pandemia on vaikuttanut meidän jokaisen arkeen ja herättänyt varmasti monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Arki palautuu ajallaan normaaliksi, mutta silti on tunne, että maailma ei ole enää entisensä tämän kaiken jälkeen. Olen toiveikas, että olemme menossa kohti parempaa tulevaisuutta.

Tilat ja ympäristöt, joissa vietämme aikaa vaikuttavat suoraan hyvinvointiimme. Monet meistä ovat olleet viime viikkoina työpaikan sijaan enemmän kodin vaikutuspiirissä. Niin minäkin, sillä olen ollut viimeiset pari viikkoa pääasiassa etätöissä. Elämänpiirin supistuminen on saanut miettimään kodin ja asumisympäristön merkitystä. Silmät ovat avautuneet katsomaan omaa kotia ja sen lähiympäristöä tarkemmin. Automaattisesti tulee arvioitua mikä toimii, mikä ei. Mikä miellyttää silmää ja mitä tekisi mieli muuttaa.

Kodin merkitys

Pohjimmiltaan olemme eläimiä, jotka rakentavat pesän, jota kodiksi kutsutaan. Joillekin koti on itsestäänselvästi linna, elämän keskipiste. Joillekin koti on statussymboli. Toisille se on välttämätön suoja tavaroille ja itselle, jossa käydään kiireisen elämän lomassa vain kääntymässä.

kodin merkityksestä

Muuttuuko kodin merkitys nyt kun meitä on tahtomattamme kehotettu pysymään kotona? Kotiin kohdistuu ainakin uusia vaatimuksia. Kodissa opiskelee tällä hetkellä kokopäiväisesti eri-ikäisä oppilaita, tehdään erilaisia töitä, harrastetaan, rentoudutaan ja palaudutaan. Onko tähän kaikkeen ollut puitteet kunnossa vai huomaatko nyt puutteita? Onko kodissa hyvä olla?

Tilojen toimivuus on tärkeää, mutta se ei täysin riitä. Ihmisillä on luontainen tarve kauneuteen ja se vetää meitä puoleensa. Haluamme koristautua ja näyttää hyvältä. Arvostamme kauniita esineitä, taidetta, kaunista luontoamme ja matkustamme pitkiäkin matkoja nähdäksemme kauniita kaupunkeja. Kauneus antaa meille elämyksiä. Tammikuussa edesmennyt englantilainen filosofi Robert Scruton on tehnyt aiheesta mielenkiintoisen dokumentin, joka löytyy Youtubesta: Why beauty matters.

Onko kodissasi tunnelma, jossa viihdyt? Vastaako se kauneuskäsitystäsi? Osa ihmisistä kaipaa kotiinsa runsautta, värejä, kontrastia ja katseltavaa. Toiset taas viihtyvät paremmin minimalistisessa tilassa, jossa tavarat on piilotettu, yleisilme rauhallinen ja väripaletti maltillinen. Kumpi sinua viehättää enemmän? Olipa makumieltymys kumpi tahansa toivon, että kodissa näkyy asukkaiden persoona.

Asuinympäristön merkitys

Kodin merkityksestä on hyvä siirtyä asuinympäristön merkitykseen. On tutkittu, että myös asuinympäristöllä on ihmiseen suuri vaikutus. On merkitystä mitä näkymiä ikkunoista avautuu ja miltä tuntuu astua kodin ovesta ulos. Suomalaisille luonto on tärkeä ja monen lempipaikka on kesämökki. Jotkut matkustavat mieluummin maailmalle seikkailemaan ja näkemään erilaisia kaupunkiympäristöjä. Tulevaisuudessa matkailu tulee mahdollisesti vähenemään ja lähiympäristön merkitys voi kasvaa entisestään. Tällainen suuntaus lisää rakennettuun ympäristöön kohdistuvia vaatimuksia. Omaleimaisia elämyksiä ja virkistäytymistä tulee löytyä lähempää, jotta ei tarvitse matkustaa kauas.

Suomen sää on mitä on, mutta luonto on upea! Miten on rakennetun ympäristön laita? Onko meillä ympäristöjä, joissa viihdytään ja joita halutaan tulla katsomaan vähän kauempaakin? Omia vakiokohteita lähialueella ovat Tammisaari ja Porvoo. Ne ovat kutsuvia kaikessa sympaattisuudessaan.

Liikun työni puolesta eri puolilla pääkaupunkiseutua ja uudet urbaanit alueet ovat myös tulleet tutuksi. Moderni arkkitehtuuri on ollut uudisrakentamisessa pääosassa viimeiset sata vuotta. Muotokieli on omaan silmääni usein varsin tyly verrattuna vanhempiin tyylisuuntauksiin. Vastaako se ihmisten toiveita rakennetusta ympäristöstä? Tarjotaanko meille mahdollisuus asua ympäristöissä, jossa voimme hyvin ja kukoistamme? Suunnittelijat tekevät tärkeää työtä, jolla on suora vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja hyvää suunnittelua tarvitaan entistä enemmän tulevaisuudessa.

Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa

Asuinympäristöihin vaikuttaminen on monimutkaisempaa, mutta onneksi jokainen voi sisustaa kotinsa haluamallaan tavalla. Tee siis kodistasi juuri omannäköinen ja käytä tarvittaessa ammattilaista apuna. Ota yhteyttä, jos kaipaat sisustussuunnittelijaa.

Mitä mieltä sinä olet kodin ja asuinympäristön merkityksestä?

===

Lisätietoja sisustussuunnittelun osa-alueista löydät palvelut-sivulta. Niistä voi koota juuri projektiisi sopivan kokonaisuuden.

Sisustussuunnittelun hinnoittelusta löydät lisätietoja täältä.

Olen suunnitellut lukuisia erilaisia kohteita ja porfolioni on esillä esimerkiksi Pinterestissä. Klikkaa tästä ja pääset näkemään kuvia erilaisista toteutuksista.

Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa | Sisustussuunnittelu | Helsinki | Espoo | Vantaa | Uusimaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *