Close

6 helmikuun, 2019

Sisustussuunnittelijan mietteitä | Onko sisustamisessa sääntöjä?

Kaisa Kallatsa Sisustussuunnittelija

Niin, onko sinun mielestä sisustamisessa sääntöjä? Tähän kysymykseen sisustussuunnittelija törmää aika ajoin eri yhteyksissä. Asiakkaani joskus kysyvät saavatko he toteuttaa jonkin persoonallisen sisustusidean, joka toisi heidän omaa persoonaa enemmän esille. He voivat myös olla huolissaan, että tarjoaako suunnittelija automaattisesti valkoisia tai harmaita seiniä, joista he nimenomaan haluavat eroon.

onko sisustamisessa sääntöjä

Sisustuslehtiä ja -blogeja selaillessa voi saada kuvan, että sisustamisessa on tiukat säännöt. Niissä saatetaan kertoa mitä tämän hetken trendit sallivat ja mitä ei ehdottomasti voi tehdä.

Edellisessä postauksessa kerroin sillä hetkellä työpöydälläni olevista projekteista ja minulla on ollut ilo tehdä töitä hyvin erilaisille asiakkaille. Tähän työhön tulee ihanaa vaihtelua kun jotkut asiakkaat pitävät skandinaavisesta minimalismista ja toiset väreistä ja pienestä hulluttelusta. Vaikka skandityyli vaikuttaa olevan täällä Suomessa eniten esillä, niin ei tulisi mieleenkään ohjata runsaammasta tyylistä pitäviä siihen suuntaan, jos se ei ole heidän toive.

Olen taipuvainen hulluihinkin ideoihin ja innostun valtavasti kun sisustussuunnitelman briiffi on jotain persoonallista ja rohkeaa. En edusta mitään yksittäistä sisustustyyliä, vaan minulle on tärkeää, että säilytän monipuolisuuteni ja pystyn eläytymään asiakkaan yksilöllisiin toiveisiin.

Palaan takaisin alkuperäiseen kysymykseen onko sisustamisessa sääntöjä. Mielestäni vastaus on kyllä ja ei.

Sisustussuunnittelussa täytyy ottaa huomioon turvallisuuteen liittyvät säännöt ja suositukset. Esimerkiksi valaistussuunnittelussa tulee varmistaa, että käytetään oikeantyyppisiä valaisimia oikeissa paikoissa. Pintamateriaalit tulee valita niin, ettei ne käytössä aiheuta vaaraa, kuten liukastumista, syttymisvaaraa jne.

Kohde voi olla suojeltu ja viranomaiset voivat asettaa muutosten laajuuteen tai toteutustapaan liittyviä sääntöjä tai ohjeita. Suunnittelussa tulee huomioida myös paljon muuta: ergonomia, esteettömyys, kulutuksenkesto jne. Lista on varsin pitkä.

Yleensä kuitenkin yksityiskodeissa visuaaliseen ilmeeseen liittyviä sääntöjä on harvemmin. Jokainen saa toteuttaa itseään omassa kodissaan haluamallaan tavalla. Sitä kannustan myös tekemään rohkeasti, muiden mielipiteistä välittämättä. Värejä ja tyylejä voi yhdistellä villistikin, jos siltä tuntuu. Sisustamista ei kannata ottaa liian vakavasti.

Jos et tiedä omaa tyyliäsi, niin sisustussuunnittelija voi auttaa oikeaan, omalta tuntuvaan suuntaan. Suunnittelijan ammattitaitoon kuuluu napata oikeat avainsanat ja rakentaa johtolangoista toimiva kokonaisuus. Lopputuloksen tulee olla joka kerta uniikki ja asiakkaan näköinen.

Lisätietoja

Jos kaipaat apua, niin autan mielelläni. Ota rohkeasti yhteyttä soittamalla tai yhteydenottolomakkeella.

Olen suunnitellut satoja erilaisia kohteita ja portfolioni löytyy nyt myös Pinterestistä. Pääset katsomaan kuvia erilaisista toteutuksista tästä.

Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa | Sisustussuunnittelu | Helsinki | Espoo | Vantaa | Uusimaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *