Close

26 helmikuun, 2022

Blogi | Remontoijan muistilista

Kaisa Kallatsa Blog

Minulta kysytään usein mitä asioita tulee huomioida ennen remontin käynnistämistä. Tässä muutamia asioita muistilistalle, jotka kannattaa huomioida ennen kuin remontti starttaa.

Päätös remontin toteuttajasta

Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa

Pystytkö toteuttamaan remontin itse vai tarvitsetko ulkopuolista tekijää? Kevyen pintaremontin voi tehdä itse, mutta esim. putki- ja sähkötöihin tulee palkata ammattilainen. Sama koskee myös märkätilojen muutoksia.

Remontin toteuttajan kanssa tulee sopia selkeästi työnjaosta ja projektin sisällöstä. Sisustussuunnitelema sisältää listan halutuista muutoksista ja sen pohjalta on helpompi keskustella kokonaisuudesta. Suunnitelma auttaa myös remonttifirmaa tarjouksen laatimisessa.

Muutoslupahakemus taloyhtiölle

Jos remontti tehdään taloyhtiössä, osakkaan tulee tehdä taloyhtiölle muutoslupahakemus. Muutoslupahakemukseen tulee kirjata kaikki remonttiin liittyvät asiat. Remontista kannattaa tarvittaessa keskustella teknisen isännöitsijän kanssa ja hän voi myös ohjeistaa muutoslupahakemuksen kanssa eteenpäin.

Rakennuslupa

Ennen remonttia on varmistettava tarvitaanko rakennuslupaa, eli aiheuttaako remontti muutoksia esimerkiksi kantaviin rakenteisiin. Tarvittaessa projektiin on palkattava rakennesuunnittelija.

RAK ja LVIS-suunnitelma

Isommissa remonttimuutoksissa voi olla tarpeen tehdä erillinen rakennesuunnitelma (RAK) ja LVIS-suunnitelma.

Asbestinäyte

Ennen remonttia tulee varmistaa tarvitaanko purettavista materiaaleista haitta-ainenäyte. Aiemmin vuotta 1994 rakennetuissa rakennuksissa on tehtävä asbestikartoitus ennen rakenteisiin kohdistuvia purkutöitä. Asbestipitoisten rakenteiden purkaminen on luvanvaraista työtä. 

Ulkopuolinen valvoja

Taloyhtiöltä on varmistettava haluavatko he nimetä remontille ulkopuolisen valvojan. Valvontaan liityvät kulut veloitetaan yleensä osakkaalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.