Close

26 marraskuun, 2019

Sisustussuunnitelman sisältö

Sisustussuunnittelijan blogi

Tällä kertaa aiheena on sisustussuunnitelman sisältö.

Sisustussuunnitelma sisältää monenlaisia tietoja, mutta sisältö on mielestäni kiteytetty hyvin Saul Bassin sanoin:

”Design is thinking made visual.” – Saul Bass

sisustussuunnitelman

Sisustussuunnittelijan yksi tärkeimmistä tehtävistä on kuvata visionsa selkeästi ja ymmärrettävästi asiakkaalle sekä vision toteuttajille. Sisustussuunnittelu-sivullani on mainittu yleisimmät tavat dokumentoida sisustussuunnitelman lopputulokset, mutta haluan avata aihetta hieman lisää.

Suunnittelijoilla voi olla omia persoonallisia tapoja kuvata visionsa ja kerron tässä postauksessa oman tapani.

Sisustussuunnitelman dokumentointi tehdään kunkin projektin laajuuteen sopivalla tasolla.  Mietin aina kenelle ja mitä varten suunnitelma tehdään. Suunnitelman käyttäjiä voivat olla asiakkaan lisäksi remontti- tai rakennusurakoitsijat, puuseppä, keittiötoimittaja jne.

Mietin dokumentoinnin tarpeet tarjousta tehdessäni ja listaan suunnitelman lopputuloksena syntyvät piirustukset tarjoukseen mahdollisimman selkeästi.

Sisustussuunnitelman sisältö

Pohjapiirustus

Sisustussuunnitelma sisältää pohjapiirustuksen. Pohjapiirustus on suunnittelijan perustyökalu ja sisustussuunnittelu lähtee liikkeelle kohteen olemassa olevasta pohjapiirustuksesta. Suunnitteluprosessin aikana pohjapiirustusta lähdetään ”jalostamaan” tulevilla muutoksilla. Piirustukseen merkitään purettavat asiat ja vastaavasti uudet seinärakenteet, kiintokalusteet, pintamateriaalien ja värien sijoittuminen, valaisinten paikat jne. Jos projekti sisältää irtokalusteiden suunnittelua, niin nekin merkitään pohjapiirustukseen. Pohjapiirustuksen avulla projektin kokonaisuus on helppo hahmottaa.

sisustussuunnitelman
Pohjapiirustus

Mood board

Mood board on hyvä apuväline suunnitelman kokonaisilmeen ja ”punaisen langan” esittämiseen. Se on kooste ideakuvia sisustuksen eri elementeistä, värimaailmasta ja pintamateriaaleista.

sisustussuunnitelman
Mood board

Seinäprojektio

Sisustussuunnitelma sisältää myös tarvittaessa seinäprojektioita. Seinäprojektio eli julkisivupiirustus tehdään esimerkiksi keittiön tai kylpyhuoneen suunnittelun yhteydessä. Seinäprojektio tehdään muutettavilta seiniltä ja ne kuvaavat kiintokalusteiden mitat ja ulkonäön tai esimerkiksi kylpyhuoneessa laattojen ladonnan kiintokalusteiden lisäksi.

sisustussuunnitelman
Seinäprojektio keittiöstä

3D-kuvat

3D-mallinnus tuo lisäsyvyyttä suunnitelmaan ja sen kuvaamiseen. 3D-kuvien avulla on helppo hahmottaa tilan tunnelma ja visuaalinen ilme muutosten jälkeen. Suunnitelman läpikäynnin yhteydessä näytän usein 3D-näkymiä suoraan mallinnusohjelmalla, mutta lopulliseen suunnitelmaan liitän kuvakaappauksia oleellisimmista kuvakulmista.

sisustussuunnitelman
3D-kuva

Mittapiirustukset kalusteista tai tekstiileistä

Täydennän sisustussuunnitelmadokumentteja tarpeen mukaan erillisillä kalusteiden tai tekstiilien mittapiirustuksilla, jos projekti sisältää esimerkiksi mittatilauskalusteita tai mittatilausverhoja. Mittapiirustus on myös hyödyllinen esimerkiksi erilaisten kiinteiden säilytysratkaisujen kuvaamisessa. Täydentävien mittapiirustusten avulla asiakas voi tilata kalusteen kalustetoimittajalta, puusepältä tai tekstiilit ompelijalta.

sisustussuunnitelman
Mittapiirustus vaatekaapistosta

Huonekortti (tuoteluettelo ja työohjeet)

Huonekortti täydentää edellä mainittuja piirustuksia ja on kooste kaikista käytettävistä tuotteista jokaisessa suunnitelman sisältämässä tilassa. Huonekortti sisältää tarkat tiedot esimerkiksi pintamateriaaleista, maalisävyistä, kalusteista, valaisimista, tekstiileistä, joten se on oivallinen hankintalista. Huonekortti kertoo missä kutakin tuotetta käytetään ja toimii siten myös työohjeena muutosten toteutuksen aikana.

Huonekortti

Sisustussuunnitelman esittäminen

Kokoan sisustussuunnitelmasta esityksen, jonka käyn yhdessä asiakkaan kanssa läpi tietokoneella. Kirjaan asiakkaan kommentit suunnitelman läpikäynnin aikana ylös mahdollista jatkotyöstöä varten.

Minulla on aina pintamateriaaleista ja tekstiileistä materiaali- ja värinäytteet mukana tukemassa suunnitelman läpikäyntiä.

Toimitan lopullisen suunnitelman asiakkaalle aina sähköisesti pdf-muodossa, mutta tarvittaessa myös paperille tulostettuna.

Käyn mielelläni suunnitelman läpi myös urakoitsijoiden tai muiden toteuttajien kanssa, jotta varmistetaan, että he saavat tarvittavat tiedot riittävällä tarkkuudella.

Suunnitelmadokumentit sisältävät aina yhteystietoni, jotta minuun voi olla yhteydessä myöhemmin, jos herää kysymyksiä.

Sisustussuunnitelma voi sisältää myös muuta tukimateriaalia, mutta nämä ovat yleisimmin käytettävät ja tärkeimmät elementit. Toivottavasti tämä selvensi sisustussuunnitelman sisältöä ja lopputuloksia.

===

Lisätietoja sisustussuunnittelun osa-alueista löydät palvelut-sivulta. Niistä voi koota juuri projektiisi sopivan kokonaisuuden.

Sisustussuunnittelijan palvelut rakentajalle.

Sisustussuunnittelijan palvelut remontoijalle.

Sisustussuunnittelijan palvelut yrityksille.

Sisustussuunnittelun hinnoittelusta löydät lisätietoja täältä.

Olen suunnitellut lukuisia erilaisia kohteita ja porfolioni on esillä esimerkiksi Pinterestissä. Klikkaa tästä ja pääset näkemään kuvia erilaisista toteutuksista.

Ota yhteyttä, jos kaipaat apua tila- tai sisustussuunnitteluun.

Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa | Sisustussuunnittelu | Helsinki | Espoo | Vantaa | Uusimaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *