Close

20 marraskuun, 2019

Sisustussuunnittelijan työpäivä

Kaisa Kallatsa Sisustussuunnittelija

Oletko miettinyt minkälainen on sisustussuunnittelijan työpäivä? 

Sisustussuunnittelijan työ on liikkuvaa ja vaihtelevaa, joten tyypillistä työpäivää ei oikeastaan ole. Olen myös yrittäjä ja siihen liittyvät rutiinit tuovat oman sävynsä työpäiviin. Suunnittelutyön vaihtelevuus ja yrittäjän vapaus ovatkin tämän elämäntavan parhaita puolia.

Työpaikka ja työajat

sisustussuunnittelijan työpäivä

Teen pääsääntöisesti töitä Helsingin Kalevankadulla sijaitsevalla työhuoneella. Samassa työtilassa toimii myös muita luovan alan yrittäjiä ja olen kokenut ympäristön todella inspiroivana. 

Työajat ovat vaihtelevia, riippuen projektista ja asiakkaista. Olen joustava työajoissani, mutta pyrin rauhoittamaan kaksi tai kolme päivää viikossa pelkästään suunnittelutyötä varten, jolloin ei ole sovittuja tapaamisia. Projektien etenemisen kannalta on tärkeää, että välillä voi keskittyä suunnitelmien työstämiseen omaan tahtiin ja päästä kunnolla flow-tilaan. 

Jotkut päivät ovat erilaisten tapaamisten ja suunnittelutyön yhdistelmiä, jolloin olen osan päivästä toimistolla ja osan ajasta liikenteessä. Tietokoneen lisäksi tärkein työvälineeni onkin auto, koska työ vaatii paljon liikkumista paikasta toiseen: asiakastapaamisiin, työmaakäynneille, kierroksia eri alan liikkeisiin jne.

Sopiva työmäärä

Minulle sopii parhaiten, että työpöydälläni on 2-4 suunnitteluprojektia kerrallaan. Projektit ovat yleensä hieman eri vaiheissa ja on hyvä, että välillä voi vaihtaa toiseen projektiin. Paras idea ei aina synny saman tien ja silloin on hyvä laittaa asia hetkeksi hautumaan. Välillä projekteissa tulee myös tilanteita ettei kannata edetä ennen kuin saadaan vastauksia avoimiin kysymyksiin eri tahoilta. Pidän siitä, että suunnittelukohteet ovat erilaisia. On inspiroivaa, jos samaan aikaan on työstettävänä sekä koti- että julkitilakohteita. 

Sisustussuunnittelijan työpäivä

Yksi sisustussuunnittelijan työpäivä

Kerron nyt työpäivästäni, joka rytmittyi toimistolla työskentelystä ja asiakastapaamisesta. Mahtuipa väliin vähän jotain muutakin. 

Klo 9.00 – Aloitan työpäivän kotona hoitamalla sähköpostiliikennettä ja vastailemalla some-kanavien viesteihin.

Klo 9.30 – Lähden työhuoneelle. Käyn samalla lainaamassa verhoilukangas- ja mattomalleja iltapäivän asiakastapaamiseen. Muut materiaalimallit olen noutanut jo edellisenä päivänä.

Klo 10.00 – Valmistelen iltapäivän asiakastapaamista. Asiakkaani rakennuttaa omakotitaloa ja olen tehnyt  tulevaan kotiin sisustussuunnitelman. Tarkistan sopimuksesta, että kaikki sovitut suunnittelutehtävät on tehty. Peilaan vielä tekemääni suunnitelmaa asiakkaani esittämiin toiveisiin. Varmistan, että dokumenteista löytyvät kaikki tarvittavat tiedot. Lisäilen muutamia tuotetietoja huonekorteille. Pakkaan tarvittavat materiaalimallit mukaan ja iso kassi täyttyy muun muassa parketti-, maalisävy-, tapetti-, matto- ja kangasnäytteistä.

Klo 11.00 – Somerutiineja ja juoksevia asioita. Viimeistelen uusimman blogikirjoituksen ottamillani kuvilla ja julkaisen sen nettisivuillani.

Klo 12.00 – Lounas ystävän kanssa Albertinkadun Pompierissä.

Klo 13.00 – Takaisin toimistolle. Hyppään toisen projektin pariin ja alan työstää museokaupan ja -kahvilan sisustussuunnitelmaa. Olen saanut asiakkaaltani pohjatiedot tilan käyttötarkoituksesta, asiakaspaikkamäärästä, myytävistä tuotteista jne. Olemme myös keskustelleet miten sisustuksen visuaalinen ilme tukisi parhaiten liiketoimintaa ja brändiä. Henkilöstön tarpeet on myös huomioitava. Luonnostelen mallinnusohjelmalla toiminnallisuuksien sijoittumista tilassa ja samalla alkaa hahmottua myös valaistukseen sekä kalustukseen liittyvät vaatimukset. 

Suunnittelun lomassa vastaan puheluun rakennusurakoitsijalta, joka kertoo väliaikatietoja erään aiemmin suunnittelemani remonttikohteen purkutöistä. Kaikki sujuu hyvin ja sovimme, että menen parin päivän kuluttua kohteeseen ottamaan tarkistusmittoja. 

Klo 15.00 – Kuppi kahvia ja ajatusten vaihtoa muiden luovan alan yrittäjien kanssa toimiston taukotilassa.

Klo 15.30 – Lähtö asiakastapaamiseen Helsingin Torpparinmäkeen. Esittelen tekemäni sisustussuunnitelman asiakkaille. Havainnollistan ehdotukseni mood boardin, kiinto- ja irtokalustesuunnitelmien, työselosteiden, seinäprojektioiden, 3D-kuvien, huonekorttien ja materiaalinäytteiden avulla. Pyydän asiakkailta kommentteja ja he arvioivat suunnitelman toimivuutta perheen arjen sekä juhlan tilanteissa. Kirjaan kommentit sekä jatkotoimenpiteet muistiin. Keskustelu oli hedelmällistä ja lopuksi totesimme, että muutamien muutosten jälkeen suunnitelma on valmis. Sovimme lopullisen suunnitelman toimitusajasta ja sen jälkeen pyydetään tarjouksia tuotteiden toimittajilta. 

Klo 17.45 – Kotia kohti. Päivä meni taas siivillä. Illalla sovin vielä tapaamisen potentiaalisen uuden asiakkaan kanssa. Tarkistan kalenterista seuraavan päivän aikataulut ja se näyttääkin ihan erilaiselta kuin tämä päivä.

Sisustussuunnittelijan työpäivä on hyvin erilainen projekteista riippuen. Se onkin tämän työn suola. Vastasiko tämä mielikuvaasi sisustussuunnittelijan työpäivästä? 

Sisustussuunnittelijan työpäivä

Lisätietoja

Olen suunnitellut satoja erilaisia kohteita ja jos haluat nähdä laajemmin kuvia erilaisista toteutuksista, niin klikkaa tästä kurkkaamaan Pinterest-profiiliani.

Ota yhteyttä, jos kaipaat sisustussuunnittelijaa omaan projektiisi.

Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa | Sisustussuunnittelu | Helsinki | Espoo | Vantaa | Uusimaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *