Kylpyhuoneen suunnittelu | Sisustussuunnittelijan vinkit

Tällä kertaa aiheena on kylpyhuoneen suunnittelu.
Oletko rakentamassa tai remontoimassa ja kylpyhuoneen suunnittelu on ajankohtaista?
Tässä sisustussuunnittelijan vinkit kylpyhuoneen suunnitteluun ja tietoa mitä lopputuloksia sisustussuunnittelijan tekemästä suunnitelmasta syntyy.
Kylpyhuoneen remontointi on keittiön ohella hinnakkaimpia projekteja, joten suunnitteluun kannattaa panostaa.
Kylpyhuoneen toiminnallisuuden suunnittelu

Kylpyhuoneella on iso vaikutus arjen toimivuuteen ja usein se yhdistää useita toimintoja. Siksi toiminnallisuus on erityisen tärkeää.
Kylpyhuoneen suunnittelu lähtee liikkeelle tarvekartoituksesta. Mitä toimintoja kylpyhuoneessa tulee olla, jotta arki sujuu parhaiten? Suihkun lisäksi kenties tila pyykkihuollolle? Tai kylpyamme?
Alkuvaiheessa tehdään myös tilan tarkastelu, jossa kartoitetaan mittasuhteet, ovi- ja ikkuna-aukot sekä veden ja viemäröinnin sijainnit.
Tilaa kannattaa pyrkiä katsomaan uudesta näkökulmasta ja miettiä voisiko tilan toimivuutta parantaa muuttamalla väliseiniä, oviaukkoja tai vesipisteen sijaintia.
Kalusteet, jotka eivät kestä jatkuvaa kosteutta ja veden roiskumista tulee sijoittaa siten, että ne pysyvät kuivana.
Kylpyhuoneen suunnittelussa kannattaa huomioida myös kuinka monta ihmistä tilaa käyttää yhtäaikaa ja paljonko säilytystilaa tarvitaan.
Kylpyhuoneen valaistussuunnittelu
Kylpyhuoneen valaistustarpeet ovat eri tilanteissa hyvin erilaisia, joten valaistuksesta kannattaa suunnitella mahdollisimman muunneltava. Aamulla voidaan tarvita kirkasta valoa ehostusta tai parranajoa varten, illalla taas halutaan ehkä rentoutua tunnelmallisemmassa valaistuksessa.
Onko Kylpyhuoneessa jokin elementti tai pintamateriaali, jota halutaan korostaa tai tuoda esille valaistuksella?
Valaisinvalinnoissa tulee huomioida märkätilavaatimukset (IP-luokitus).
Olen kirjoittanut erillisen postauksen kodin valaistussuunnittelusta, pääset lukemaan sen täältä.
Kylpyhuoneen pintamateriaalit ja visuaalinen ilme
Kylpyhuoneen toiminnallisuuksien ja kiintokalusteiden löydettyä paikkansa määritellään pintamateriaalit ja värimaailma. Valitaan malli, värit, materiaalit ja kiiltoasteet seuraaville:
- lattia
- seinät
- katto
- kaappien ovet ja rungot
- vetimet
- työtasot
- pesuallas
- vesikalusteet
- pistorasia
- valaisimet
Materiaalivalinnoissa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kulutuksen, kosteuden ja pesun kestävyyttä. Mieti myös millaista tunnelmaa toivot kylpyhuoneeseen eri tilanteissa ja millaisessa ympäristössä viihdyt. Valikoima on laaja ja sisustussuunnittelija auttaa sinua mielellään löytämään sopivat ratkaisut.
Kylpyhuoneen suunnittelun lopputulokset
Sisustussuunnittelijan tekemän kylpyhuoneen suunnittelun lopputuloksena syntyy kattavat suunnitelmadokumentit:
- pohjapiirustus, johon merkitään pintamateriaalien, kiintokalusteiden sekä valaisimien sijoittuminen
- seinäprojektiot kalustettavilta seiniltä
- kiintokalusteiden mittapiirustukset
- havainnekuvia
- huonekortti tuotetietoineen
- työohjeet
Suunnitelman läpikäynnissä materiaali- ja värimallit toimivat tukimateriaalina. Kattava suunnitelma helpottaa tarjouspyyntöjen laatimista ja itse toteutusvaiheessa toimii työohjeistuksena. Sisustussuunnittelijan kautta saat myös vinkkejä luotettavista ammattilaisista erilaisiin toteutuksiin.
Sisustussuunnitelman sisällöstä olen tehnyt oman blogikirjoituksen, pääset lukemaan sen täältä.
Kylpyhuoneremontti | huomioi nämä asiat
Ennen kylpyhuoneremontin käynnistämistä kannattaa miettiä asuuko kotona remontin aikana vai järjestääkö tilapäisasunnon. Kylpyhuoneremontti kestää keskimäärin noin 4 viikkoa. Saunan remonttiin kannattaa varata noin 2 viikkoa ja WC:n remonttiin noin viikon.
Ennen vuotta 1994 rakennetuissa huoneistoissa on teetettävä haitta-ainekartoitus (asbestikartoitus) ennen purkutöiden aloitusta. Jos kartoituksessa löytyy asbestia, niin asbestipurkutyö voi viivästyttää remonttia noin viikon.
Joskus kylpyhuoneremontin yhteydessä löytyy kosteusvaurio ja sen kuivattaminen hidastaa remonttia muutamalla viikolla.
On tärkeää hoitaa ilmoitukset ja luvat kuntoon ennen kylpyhuoneremonttia. Tee taloyhtiölle ilmoitus muutostyöstä ja ole yhteydessä isännöitsijään, jotta saat tarvittavat tiedot remontin valvonnasta ja muista taloyhtiön vaatimista asioista.
Lisätietoja
Ota yhteyttä, jos kaipaat apua tila- tai sisustussuunnitteluun.
Sisustussuunnittelun hinnoittelusta löydät lisätietoja täältä.
Olen suunnitellut lukuisia erilaisia kohteita ja porfolioni on esillä esimerkiksi Pinterestissä. Klikkaa tästä ja pääset näkemään kuvia erilaisista toteutuksista.
Sisustussuunnittelija | kylpyhuoneen suunnittelu
Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa | Sisustussuunnittelu | Helsinki | Espoo | Vantaa | Uusimaa