Close

29 syyskuun, 2023

Lemmikkikodin sisustussuunnittelu | sisustussuunnittelijan vinkit

Kaisa Kallatsa Sisustussuunnittelija

Lemmikkikodin sisustussuunnittelu | sisustussuunnittelijan vinkit

Lemmikkikodin sisustussuunnittelu on minulle hyvin tyypillinen projekti ja aiheeseen liittyvät asiat ovat olleet itsellänikin paljon esillä, sillä perheeseeni kuuluu koira Mauno Antero.

lemmikkikodin sisustussuunnittelu

Mielestäni kodissa saa näkyä, että perheeseen kuuluu myös nelijalkaisia ystäviä, mutta lemmikkikotiin sopivilla ratkaisuilla pinnat, huonekalut ja tekstiilit pysyvät kunnossa pidempään. Lemmikkikodin sisustus voi olla kaunis ja toimiva. Tässä muutamia vinkkejä mitä asioita kannattaa huomioida koira- tai kissatalouden näkökulmasta.

Toiminnallisuus

Lemmikit, varsinkin isot koirat tarvitsevat ympärilleen tilaa. Lemmikeillä on myös erilaisia tavaroita ja leluja, joiden säilytykseen kannattaa varata sopivat säilytysratkaisut. Eteiseen kannattaa varata oma tila lemmikin talutushihnoille ja takeille.

Itse olen kokenut tärkeimmäksi toiminnallisuudeksi koiran kanssa helpon pääsyn tassupesulle ulkoilun jälkeen. Kuraeteinen on kätevä uloskäynnin yhteydessä.

Kissatkin tarvitsevat tilaa ja oman paikan raapimapuulle. Raapimapuita on monenlaisia ja niistä löytyy varmasti omaan sisustukseen sopiva vaihtoehto.

Lemmikkin pedille on myös varattava oma tila. Niitäkin löytyy hyvin monenlaisia, joista valita omaan sisustukseen sopiva.

Meno voi yltyä leikin tiimellyksessä joskus vauhdikkaaksi. Kun kiinnität vaasit, kynttilänjalat, koristeet ja muut sisustusesineet näkymättömästi esim. sinitarralla paikalleen, ohi juokseva lemmikki ei tönäise niitä kumoon. Taulutkin voi kiinnittää kulmistaan kiinni seinään.

Joskus kissa keksii pitää kukkaruukkuja vessoinaan ja pöllyttää mullat lattialle. Kätevä keino on peittää multa pienillä kivillä. Myös amppelit ovat oiva ratkaisu pitämään viherkasvit turvassa.

Lemmikkikotiin sopivat pintamateriaalit

Lemmikkikotiin kannattaa valita pintamateriaalit, jotka on helppo puhdistaa ja kestävät kulutusta. Lattiamateriaaliksi sopivat loistavasti esimerkiksi keraamiset laatat, korkki, korkkivinyyli ja laadukas parketti.

Seinämateriaaliksi sopii hyvin pyyhkimistä kestävä maali tai tapetti. Maalien puhdistettavuudessa on eroja, sillä osan maalipinnoista voi jopa pestä, osa vaatii hellävaraisempaa pyyhintää. Mitä kiiltävämpi maalipinta on, sitä helpompi se on puhdistaa.

Tapeteista esimerkiksi vinyylitapetti kestää pyyhkimistä. Myös kuitutapetit ja osa laadukkaimmista paperitapeteista ovat pyyhkimisen kestäviä. Kissat pitävät monesti raapimisesta, joten kissakotiin maalipinta on tapettia turvallisempi valinta.  

Myös värisävyillä on väliä. Kannattaa valita sävyt, joissa lika ei näy. Maanläheiset ja neutraalit sävyt ovat varmoja valintoja.

Lemmikkikodin tekstiilit

Lemmikkikodin tekstiilivalinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota kestävyyteen, puhdistettavuuteen ja kuinka sähköistyvä tekstiili on.

Matoiksi kannattaa valita sileitä ja tiiviitä kudontoja, joita eläinten kynnet eivät revi ja joihin karvat eivät jää kiinni. Villamatto on hyvä vaihtoehto, sillä villa hylkii luontaisesti likaa. Hyviä valintoja lemmikkikotiin ovat myös matalanukkaiset, keinokuituiset nukkamatot, jotka eivät sähköisty. Myös sisal- ja paperinarumatot sekä erilaiset taljat sopivat useimpiin lemmikkikoteihin. 

Huonekalujen verhoilukankaiksi kannattaa valita tiiviitä ja sileitä kankaita, joihin lemmikin kynnet eivät jää kiinni. Luonnonmateriaalit eivät juurikaan sähköisty, joten lemmikkikodin kalusteisiin on hyvä valita verhoilukankaita, jossa on mukana esimerkiksi puuvillaa tai pellavaa.

Huonekaluissa kannattaa suosia irtopäällisiä, jotka voi vesipestä.

Nahka on toimiva valinta lemmikkikotiin. Pintavärjätty nahka hylkii likaa, se on helppo puhdistaa ja eläimen jättämiä kynnen jälkiä voi jonkin verran korjailla.

Lisätietoja

Suunnitteletko rakentamista, remontointia tai sisustusprojektia? Autan mielelläni kokonaisvaltaisesti sisustussuunnittelussa, ota rohkeasti yhteyttä.

Lisätietoja sisustussuunnitelman sisällöstä löytyy täältä.

Lisätietoja sisustussuunnittelun osa-alueista löydät palvelut-sivulta.

Olen suunnitellut paljon erilaisia kohteita ja portfolioni löytyy nyt myös Pinterestistä. Tässä linkki Pinterest-profiiliini.

Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa | Sisustussuunnittelu | Helsinki | Espoo | Vantaa | Uusimaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *