Close

19 kesäkuun, 2023

Valaistussuunnittelu | Sisustussuunnittelijan vinkit

Sisustussuunnittelijan blogi

Valaistussuunnittelu on oleellinen osa sisustussuunnittelua ja se kannattaa ottaa mukaan sisustusprojektiin heti alussa. Toimiva valaistus herättää koko sisustuksen eloon, luo oikeanlaista tunnelmaa ja takaa arjen sujuvuuden. Valo tuo meille myös hyvinvointia ja vaikuttaa mielialaan sekä energiatasoon.

Tässä sisustussuunnittelijan vinkit hyvänn valaistuksen suunnitteluun.

Valaistussuunnittelu ja tilan toiminnallisuudet

Valaistussuunnittelu sisustussuunnittelijan vinkit

Valaistussuunnittelu lähtee liikkeelle tilojen ja niiden käyttötarkoituksen hahmottamisesta. Tiloja tarkasteltaessa tulee huomioida myös ilmansuunnat ja luonnonvalon määrä eri vuorokauden aikoina. Tilan käyttötarkoitus ja kalustus määrittää missä valoa tarvitaan.

Esimerkiksi keittiön valaistus on tärkeä, jotta tarkkuutta vaativat tehtävät hoituvat turvallisesti. Oleskelutiloissa kuten makuuhuoneissa himmeämpi valaistus riittää. Lukemista varten on kuitenkin hyvä varata riittävä valaistus.

Kiinteä yleisvalaistus on yleensä pitkäaikainen ratkaisu ja sitä suunniteltaessa kannattaa miettiä tilan muunneltavuutta. Halutaanko esimerkiksi makuuhuone muuttaa joskus työhuoneeksi?

Yleisvalaistuksesta kannattaa tehdä tehokas, mutta monipuolisesti säädettävä, jotta se soveltuu monenlaisiin tilanteisiin. Aamupäivällä voi olla tarve kirkkaammalle valolle kuin iltapäivällä ja illalla.

Kiinteää yleisvalaistusta on hyvä täydentää irtovalaisimilla, joiden sijoittelua voidaan vaihtaa kalustuksen muuttuessa. Irtovalaisimet ovat myös kauniita sisustuselementtejä, joilla voi tuoda persoonallisuutta tilaan.

Valaistussuunnittelu ja haluttu tunnelma

Valaistusta suunniteltaessa on hyvä miettiä millaista tunnelmaa tilaan halutaan. Kalusteiden sijoittelu vaikuttaa valaistustarpeisiin ja irtovalaisimet ovat hyviä yleisvalaistuksen täydentäjiä. Lattia-, seinä- ja pöytävalaisimilla saadaan luotua erilaisia kerroksia tilan valaistukseen. Kerroksellisuus tuo mielenkiintoa ja lisää valaistuksen säädeltävyyttä.

Oikein sijoitettuna valaisimet antavat oikeanlaista valoa oikeisiin paikkoihin ja tekevät tilasta miellyttävän. Pimeä ja epäviihtyisä kulmaus voi muuttua kutsuvaksi oikeanlaisella valaistuksella. Tilaan sopivalla valaistuksella voidaan myös tuoda esimerkiksi taulut, erilaiset pintamateriaalit ja sisustuksen yksityiskohdat kauniisti esiin.

Tunnelmaan vaikuttaa suuresti myös valonlähteiden värilämpötila. Suosittelen oleskelutiloihin 2700-3000 Kelvinin värilämpötilaa. Esimerkiksi kodinhoitohuoneessa voi toimia viileämpi 4000 Kelviniä paremmin.

Värilämpötilan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota valaisimien värintoistoindeksiin (CRI). Mitä korkeampi värintoistokyky, sitä paremmin pintamateriaalien ja muiden sisustuselementtien värit toistuvat valaistuksessa.

Valaistuksen ohjaus

Valaistukseen on tarjolla myös monenlaisia ohjausjärjestelmiä usealta eri valmistajalta. Ohjaukseen voidaan käyttää perinteisten katkaisijoiden lisäksi esimerkiksi älypuhelinta ja liiketunnistimia. Valaistuksen ohjaukseen voidaan liittää myös muita toimintoja kuten verhojen avaus ja sulkeutuminen. Useat valmistajat tarjoavat myös automatisoituja valaistustunnelmia yksilöllisiin tarpeisiin. Järjestelmät toimivat langattomasti ja tekniikka kehittyy koko ajan hurjaa vauhtia.

Valaistussuunnittelu osana sisustussuunnittelua

Valaistussuunnitelma kannattaa sisällyttää sisustussuunnitteluun, jotta kokonaisuudesta tulee ehjä, kaunis ja toimiva. Valaistussuunnitelman lopputuloksena syntyy:

  • pohjapiirustus, johon merkitään valaisimien sijoittuminen
  • huonekohtainen valaisinluettelo
  • tarvittavat asennus- ja työselostukset sähköasentajalle

Lisätietoja

Autan mielelläni valaistuksen suunnittelussa ja oikeanlaisten valaisimien valinnassa. Ota yhteyttä.

Lisätietoja sisustussuunnitelman sisällöstä löytyy täältä.

Lisätietoja sisustussuunnittelun osa-alueista löydät palvelut-sivulta.

Portfolioni löytyy nyt myös Pinterestistä. Klikkaa tästä ja käy katsomassa lisää kuvia erilaisista toteutuksista.

Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa | Sisustussuunnittelu | Helsinki | Espoo | Vantaa | Uusimaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *